Waarom houden wij zo van glimmende sieraden?

Mensen houden van glimmende sieraden. Loop naar binnen in een sieradenwinkel of juwelier en je wordt doodgegooid met glimmende objecten, en ook online zijn genoeg glimmende sieraden terug te vinden. Maar waar komt die liefde voor glimmende dingen nou eigenlijk vandaan?

Dat mensen een voorkeur hebben voor glimmende objecten is niet zomaar, en de reden daarvoor ligt ver terug in de tijd. Om te overleven hebben mensen water nodig, zonder water houd je het slechts een aantal dagen vol. Niet gek is het dan ook dat mensen in een ver verleden gebrand waren op het vinden van water, om in leven te blijven.

"De verklaring is te vinden uit het verre verleden."

Zogenoemde ‘natuurlijke selectie’ (survival of the fittest) heeft ervoor gezorgd dat de mensheid zich zo ontwikkelde, dat mensen steeds sneller water konden herkennen. Het oppervlak van water is glanzend en geeft een schittering, en wanneer mensen vroeger op zoek waren naar water konden zij dit dan ook herkennen aan het glanzende oppervlak. Natuurlijke selectie heeft ervoor gezorgd dat mensen gefocust zijn op het herkennen van water aan de oppervlakte, wat zich weer zo sterk heeft ontwikkeld dat mensen vandaag de dag een sterke voorkeur hebben voor objecten die glanzen.

De vreugde die werd gekoppeld aan het vinden van een plek met water, heeft ertoe geleid dat mensen positieve associaties hebben gekregen bij glanzende objecten. En dit is zelfs zo sterk doorontwikkeld dat wij vandaag de dag nog altijd gevoel van vreugde koppelen aan glanzende objecten.

"Wij associëren glanzende objecten met een gevoel van vreugde."

Natuurlijk is dit niet alles niet de enige reden van onze liefde voor glimmende sieraden, maar al met al kunnen we wel stellen dat het niet gek is dat we houden van heerlijke, glimmende sieraden. Vanaf nu heb je dan ook altijd een valid argument om hier nog meer van te kopen! ;)


Bron:
Wessels, P. (2014, 30 juni). Waarom houden we zo van glimmende objecten en afwerkingen? [Blogpost]. Geraadpleegd op 11 januari 2019, van https://consumentenpsycholoog.nl/waarom-houden-zo-van-glimmende-objecten-en-afwerkingen/

Laat een bericht achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze gepubliceerd worden