Goud: wat is het nou eigenlijk?

Vorige week zijn jullie in onze blog alle ins en outs te weten gekomen over zilver, en dan kan goud natuurlijk niet achterblijven! Goud wordt ook wel de ‘koning der metalen’ genoemd, en is ten opzichte van zilver stukken duurder. Goud wordt al sinds ver voor het jaar nul gebruikt en werd vroeger voornamelijk in Azië en Afrika gevonden. In de 19e eeuw zijn er vooral in de Verenigde Staten en Australië veel goudbronnen gevonden. Net als zilver werd ook goud veel gebruikt als betaalmiddel, en verwerkt in sieraden die dienden als een statussymbool.

Goud behoort tot de edelmetalen en is een zacht metaal. Om goud te gebruiken, moet het gezuiverd worden. De zuiverheid van goud voor sieraden wordt gemeten in karaat: zuiver goud is 24 karaat.

´Zuiver goud is 24 karaat.`

Andere veel voorkomende zuiverheidsgraden karaat in Nederland zijn 14 karaat (58,3 procent goud), 18 karaat (75 procent goud) en 22 karaat (91,7 procent goud). Als er sieraden gemaakt zouden worden die honderd procent bestaan uit 24 karaat goud, dan zouden deze snel slijten of snel stuk gaan. Daarom wordt er voor gekozen goud voor sieraden te vermengen met koper, nikkel, palladium of zilver.

Naast goud en zilver, bestaan er ook witgouden en roségouden sieraden. Witgouden sieraden lijken op het oog zilver, maar zijn gemaakt van goud. De witte kleur is het gevolg van de metalen die aan het goud zijn toegevoegd. Vaak gaat het hier om een combinatie van goud met zilver, palladium en/of mangaan.

´Door het mengen van goud met een ander materiaal wordt het een andere kleur.´

Vroeger werd hiervoor ook vaak nikkel gebruikt, maar vanwege de allergische reacties die nikkel op kan leveren, wordt dit nauwelijks meer gedaan. Roségouden sieraden bestaan vaak uit goud in combinatie koper. Het toegevoegde materiaal zorgt dus bij zowel witgouden als roségouden sieraden voor het op een oog ander soort sieraad.

Goud roest niet, en verkleurt ook niet. Dit maakt goud uitermate geschikt om sieraden van te maken. Nu je alles weet over zilver en goud, zijn wij heel benieuwd: wat draag jij? Check deze blog om erachter te komen wat jou beter staat. 👀

Laat een bericht achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze gepubliceerd worden