Wat er allemaal komt kijken bij het opstarten van een bedrijf

Hoewel de nieuwe bedrijven vandaag de dag als paddenstoelen uit de grond schieten, is het niet de realiteit om te denken dat je gemakkelijk zomaar even een bedrijf kunt starten. Bij het starten van een bedrijf komen ontzettend veel dingen kijken die je van te voren niet had kunnen voorzien. De start ligt natuurlijk bij een idee voor een dienst of een product dat je op de markt wilt brengen. Wij merkten op dat er steeds meer sieraden op de markt werden gebracht die trendgevoelig zijn: ze worden snel gekocht, en ook net zo snel weer weggegooid. Wij wilden de sieraden met een betekenis weer terug halen. Sieraden zijn bijzonder, en hoe mooi is het als er dan een betekenis zit achter wat je draagt. Op deze manier worden sieraden waardevoller en wil je het ook langer dragen. Behalve een idee is ook een team niet onbelangrijk: je moet de keuze maken of jij dit avontuur alleen aangaat of dat je dit samen met een ander of anderen gaat doen. Wanneer je een team en een idee hebt is het zaak om jouw idee te testen. Is er wel echt vraag naar het product of de dienst of is het puur en alleen een aanname geweest?

Als je idee en je team stevig staat, en je een goed en realistisch plan hebt geschreven voor hoe jullie te werk zullen gaan komen er een aantal praktische zaken om de hoek kijken: hoe ga je het financieren? Wat voor rechtsvorm kies je? Als je dit geregeld hebt en je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kun je in principe aan de slag. Maar hiermee start ook gelijk een lastige fase: je moet jouw bedrijf gaan opbouwen en uitbouwen en dit kost tijd en energie. Een goedlopend bedrijf heeft zichzelf niet gestart, daar is veel tijd en energie aan vooraf gegaan. Een bedrijf gaat daarnaast altijd door, dus ook wanneer jij niet beschikbaar bent of wanneer je slaapt. Je bent te allen tijde verantwoordelijk voor wat er met jouw bedrijf gebeurt, en deze druk moet je maar net aankunnen. Wij zijn van mening dat het belangrijk is dat een eigen onderneming start vanuit een oprechte passie voor een product of dienst (of een mega gat in de markt natuurlijk ;)). Ons bedrijf is ontstaan vanuit passie: alledrie hebben wij een enorme passie voor sieraden, en dit zorgt er mede voor dat wij het leuk vinden om meer producten te ontwikkelen en ons bedrijf verder willen uitbouwen. Alleen als je echt passie hebt voor dat waar je elke dag mee bezig bent, is het mogelijk om het lang vol te houden.

Heb jij wel eens nagedacht om een eigen onderneming te starten? Of juist helemaal niet? Wij zijn benieuwd naar jullie verhalen! Laat het ons weten in de comments!

Laat een bericht achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze gepubliceerd worden