Waar komt Valentijnsdag vandaan?

Aankomende vrijdag is het 14 februari, en dat betekent Valentijnsdag! De dag van de liefde, die niet alleen in Nederland, maar ook internationaal steeds meer en uitgebreider gevierd wordt. Maar waar komt Valentijnsdag nou eigenlijk vandaan?Er doen zich veel verschillende verhalen de rondte over de herkomst van Valentijnsdag, die ook nog eens heel erg van elkaar verschillen. Een van de meest genoemde verhalen is dat Valentijnsdag afkomstig is van een priester met de naam Valentijn uit Rome. Valentijn, die leefde in de derde eeuw na Christus, zou hulpbehoevende mensen verzorgen en hen wijze lessen toebrengen. Toen de Romeinse keizer Claudius II zijn soldaten verbood om te trouwen, had Valentijn hier maling aan. Hij voltrok in het geheim huwelijken zodat de mannen niet in het leger hoefden te dienen. Dit viel bij de keizer niet in goede aarde, en hij zette Valentijn gevangen. Op 14 februari liet hij hem executeren. Het schijnt dat hij vlak voor zijn dood een liefdesbrief zou hebben geschreven aan de dochter van een van de gevangenisbewaarders. Onderaan deze brief zette hij “Valentijn”, waaruit de dag van de liefde is ontstaan.

De andere variant op dit verhaal is dat Valentijn vanuit zijn verzorgende rol ook de dochter van de stadhouder van Rome genas van haar blindheid. De dochter was zo blij dat zij zich bekeerde tot het Christendom. Hierop besloot haar vader, de stadhouder, alle Christelijke gevangenen vrij te laten. De keizer Claudius II besloot toen om Valentijn te laten onthoofden, op 14 februari!

Een ander verhaal dat verteld wordt is dat Valentijnsdag afkomstig is van de viering van de vruchtbaarheid van de Romeinse godin Juno. Deze festiviteiten werden Lupercalia genoemd, en Juno was de koningin van alle goden en godinnen, en de beschermheilige van vrouwen en het huwelijk. Het feest vond gedeeltelijk plaats op 15 februari, waar Romeinse jongens en meiden bij elkaar gebracht werden met behulp van een soort loting: ongehuwde mannen trokken een voor een een briefje uit een grote kom, waar alle namen van de ongehuwde vrouwen op stonden. Voor hoe lang het feest duurde werden de nieuwe koppels aan elkaar toegewezen. Verhalen gaan dat hier de oorsprong van Valentijnsdag zou liggen.

De echte waarheid? Wij weten het niet. Feit is in ieder geval dat vandaag de dag Valentijnsdag door veel mensen wordt aangegrepen als dag om de liefde te vieren. Inmiddels is de traditie om met Valentijn een (geheime) kaart te sturen naar je geliefde. Wist je dat het oudste teruggevonden Valentijnskaartje dateert uit ongeveer 1400, en deze te bewonderen is in een Brits museum?

Zoek jij nog een persoonlijk cadeau? Op basis van de betekenissen van onze sieraden kun je gemakkelijk een cadeau kiezen dat echt bij de persoon past! Je vindt onze collecties hier!

14 reacties

WTmCcYsxdeabSwM

PDgoCsKlWJzjZ februari 28, 2020

HmSpzQgdebUJXxa

tNbXOrJRaygIBnE februari 28, 2020

BMISangsW

BCFIKyUbnwxJWG februari 28, 2020

GXtKkbgO

qRmxjTJWykCXMV februari 28, 2020

nvxWpzZlDe

raKGpHJQVnsZjBkM februari 22, 2020

MusydaTNF

vRnfNrCZ februari 22, 2020

MNfmAIPKirdRBW

zkrniElUGtS februari 22, 2020

YFVUBhAIKZRS

MHBOcGelPzdw februari 22, 2020

ADhmYkvjEpiLOX

oJtcYrOexHQlj februari 20, 2020

RubApZYqUHQXSzD

yJQKVzXMCqLr februari 20, 2020

kYSxsWORgb

jQydgNpLwKu februari 12, 2020

YNApIuPGUwc

cwFUTQkoOGbPr februari 12, 2020

wzUhTkKP

BjFEHzrNuxlZeadm februari 11, 2020

qIGAOeMERjUzpQf

IchYwoFfJOQ februari 11, 2020

Laat een bericht achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze gepubliceerd worden