De 6 belangrijkste tips voor zelfmotivatie

Tijdens deze quarantaine hebben we het allemaal wel even gevoeld. Verveling en de eeuwige strijd tussen wel sporten en iets productiefs doen of een ordinaire netflixshow bingewatchen bleek soepeler te worden. Als je de twee naast elkaar zet klinkt die netflixshow toch iets verleidelijker. No shame in this game, we zijn er allemaal geweest. Die nare nasmaak die je soms krijgt nadat je fastfood hebt gegeten heerst hier ook.

Wat is de reden dat we soms geen motivatie kunnen vinden? En hoe zorg je dat je met een gerust hart kan relaxen en heerlijk die show kan bingewatchen zonder spijt?

Vandaag geef ik je de 6 belangrijkste tips voor zelfmotivatie.

1. Patronen doorbreken
Laten we allereerst vooropstellen dat Netflix kijken en relaxen gewoon mag èn kan. Het gaat om dat je iets graag wilt uitvoeren en dan toch ervoor kiest om het niet te doen.

Dat is heel simpel te verklaren. Mensen hebben de neiging om in patronen te vallen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? De continue zoektocht naar snelle oplossingen en snelle voldoeningen zorgt ervoor dat je weinig geduld kan hebben om iets langzaam op te bouwen.

Stel je voor: “Je wilt eindelijk aan dat project starten, maar je beseft dan dat je ook nog apparatuur nodig hebt. Verder moet je dan nog naar buiten en voor je het weet… Denk je: ‘laat maar zitten’.”

Ontdek wat jouw patronen zijn. Welke keuzes maak je? Sla je standaard op snooze voordat je opstaat? Doe je altijd de minst leuke taak op het laatst van de dag? Het is heel belangrijk om helder te krijgen welke patronen je hebt, zodat je weet hoe je ze kan doorbreken.

2. Vind je waarom
Als je het niet weet of geen goede reden hebt om iets te doen, zal het moeilijk zijn om het voor elkaar te krijgen. Doe dingen waar je echt sterke redenen voor hebt. Als je dat niet hebt, overweeg dan om het te laten vallen en iets te doen waar je een goede reden voor hebt.

Het komt neer op het vinden van je waarom. Waarom wil je starten? Omdat het door je ouders is voorgesteld? Heeft je partner een opmerking gemompeld? Zodra je je waarom hebt gevonden, kun je dat gebruiken om je te motiveren om door te gaan met wat jij wil.

3. Stop met wachten
De meesten van ons zouden het soms wel willen dat iemand anders het voor ons regelt. Echter, je bent geen kind meer. Niemand komt eraan. Niemand haalt je op van Smälland.  Het is nu aan jou. Dus wacht niet op de zomer om aan jouw lichaam te werken. Je wil al een tijdje een nieuwe kleding stijl, ruim die kast op en maak ruimte voor die sexy jurken.

4. Kleine stappen, grote resultaten
Verdeel je taak of project in kleine stapjes. Als habit coach heb ik bij meerdere klanten gezien dat mensen vaak de neiging hebben heel snel en grote dingen te willen doen. Dat kan overweldigend werken. Om teleurstelling te voorkomen is het belangrijk om je te te concentreren op die eerste kleine stap. Het beste is om de stappen maximaal 25 minuten te doen. Als je klaar bent, ga je verder met de volgende en focus je je daarop.

De kleine successen houden je motivatie hoog. Jouw focus weghouden van het grote plaatje voorkomt dat je overdenkt, overweldigd en ontmoedigd raakt. Het is verbazingwekkend hoeveel je kunt doen als je deze eenvoudige methode volgt.

Doe iets kleins en creëer een flow. Maak gewoon je bureau schoon. Of betaal je rekeningen. Of was de afwas. Je hoeft alleen maar te beginnen.

5. Focus op systemen i.p.v. doelen
Wat vaak voor teleurstelling zorgt is dat we ons focussen op het resultaat. Ik wil rapunzel haar binnen een jaar. En na een jaar heb je nog steeds dat kort pittig kapsel. Om die teleurstelling te voorkomen is het belangrijk om je te concentreren op het bouwen van systemen. Hiervoor maak je vaste dagen of tijden dat je aan je kleine stap gaat werken. Uiteindelijk wordt het dan automatisme om deze stap te nemen.

6. De 5 secondenregel
Onlangs heb ik de 5 seconden regel van Mel Robbins toegepast. Zij geeft in haar boek “The 5 second rule” aan dat echte verandering pas komt binnen de eerste 5 seconden wanneer je een beslissing maakt. Binnen 5 seconden vind je namelijk redenen om iets niet te doen. En een van de eersten die opkomen zijn “Het kan morgen”, “Ik heb geen zin” en ”Het is toch niet zo belangrijk”.  Als je telt tot 5 en het dan gelijk doet, geeft dat je gelijk een voldoening.

Met deze 6 stappen hoop ik dat het steeds makkelijker wordt om jezelf te motiveren. Het is geen productiviteitswedstrijd, dus verplicht jezelf niet om alles in één keer te gaan doen. Time to kick ass, babe!

Over Ayesha
Ik ben Ayesha Standar (instagram: @ayeshanoelle), een habit coach voor ambitieuze jonge vrouwen die hun doelen willen bereiken. Ik heb al sinds kleins af aan een fascinatie voor wat mensen drijft en waarom mensen doen wat ze doen. Vandaar dat het geen verassing was dat ik Toegepaste Psychologie heb gestudeerd.

Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer met droge humor. Ik vind het belangrijk dat mensen genieten van het leven. Don’t just exist, live! Door vrouwen te coachen hun patronen door te breken en succesvolle gewoontes te creëren hoop ik dat ook te bereiken. Mijn stijl van coaching is toegankelijk, met plezier en oplossingsgericht.

 

 

 

 

Laat een bericht achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze gepubliceerd worden